Hello world!

20210214 -

Alweer wat jaartjes geleden dat ik bedacht iets te moeten melden op deze site. Alles gaat gewoon zijn gang en het word de gewoonste zaak van de wereld dat het zo is. 

In februari 2020 werd dat opeens anders.

Onze tuin was helemaal van "ons".  I.V.M. het coronavirus werden we genoodzaakt om al de tuinafspraken te annuleren. Wat was het stil hier !  op de t.v. zagen we al die negatieve berichten, zieke en sombere mensen, hele gezinnen die in een flatje 3 hoog opgesloten zaten i.v.m. de lockdown. De 1.5 mtr. economie was geboren en we gingen overal mondkapjes dragen. Gelukkig voor ons, wij mochten voluit thuis blijven en profiteren van de tuin en genieten van al dat moois. Toen kwamen we tot het besef hoe "rijk" we eigenlijk zijn hier! Daarbij zijn we ook nog helemaal tot rust gekomen. Vandaag, nu ik dit schrijf is het einde van de lockdown nog steeds niet in zicht.

Natuurlijk hebben we nu extra veel zijn in het komende tuinseizoen van 2021. Hopelijk zijn we het virus snel de baas en mogen we weer tuinvisite ontvangen.
20181205 -

Alweer bijna een jaar voorbij! Wat gaat het toch snel. Een beetje troosteloos vandaag in onze tuin. Ik zit binnen wat te mijmeren en denk aan de afgelopen zinderende zomer. Een fantastische zomer voor mij om te genieten van de tuin en de vele bloeiende bloemen, geuren en de daarbij behorende fladderaars en zoemertjes. Maar wat hebben we hard gewerkt om alles in leven te houden. Doe voor mij dan toch in 2019 maar een tandje minder. 

We zijn druk met de voorbereidingen voor het komende tuinjaar. Allerlei bloembollen, 1700 stuks, zijn de grond in gegaan, gevoelige planten zijn ondergestopt, composthoop is terug in de borders gebracht, de vorstgevoelige salvia's in de koude kas gezet, en nu zijn we klaar voor een vorstperiode. Laat de winter maar komen!!!

Wij wensen u fijne FEEST en vooral ook vele "sfeervolle" dagen. Graag tot ziens in het nieuwe jaar en nu maar hopen dat we een mooie winter krijgen, toch niet te veel sneeuw hoeven te ruimen, de vorst in het voorjaar niet te lang aanhoud zodat alles mooi in bloei staat tijdens de allereerste " Bloembollenweek" ooit in onze .........hof 't Einde.20170114 -

wij hebben de Alpaca,s ontdekt! 
In onze tuin is ruimte gemaakt voor 3 lieve Alpaca-dames.
een weiland aan de overkant ligt voor hen klaar om de benen te kunnen strekken en uit te kunnen groeien naar een mooie kudde.
wat zijn ze toch leuk........
 
het was echt liefde op het eerste gezicht !20161114 -

Ik ben u nog heel wat tuinberichtjes schuldig! Door alle drukte die ons is overkomen ben ikvergeten de tuinberichten op te waarderen.

Welnu�����Onze schoonzoon Maikel heeft een spectaculaire boomhut gebouwd voor onze kleinkinderen . Ook is er is op 1 maart eengeweldige kweekkas geplaatst naast dekapsalon. Daarin kan ik mijn hartje ophalen wat betreft bloemen zaaien. Een gezellig plantenverkoop hoekje isontstaan. De vrolijke bloementuin heeft daardoor extra uitbundig kunnen knallenmet veel eenjarige bloemen . In de tuinachter het huis heeft mijn man Tiny onze mooie magnolia weg moeten zagen i.v.m.de groei van de rode beuk die tochtenslotte in de toekomst zeker wel een doorsnee krijgt van 14 meter . Ik hebeen mooie bloemen/grassenborder aangelegd,geinspireerd door Piet Ouddolf. Wij hebben niet stilgezetendus!

Wat ons betreft had 2016 een prachtige zomer met veelvisite uit binnen en buitenland. Natuurlijk veel tuinclubs uit Nederland,gasten uit de regio maar ook bussen uit Belgie, Duitsland, Denemarken en zelfseen busgezelschap uit Frankrijk hebbenwe te gast gehad .

Het artikel over Hof 't Einde in het maandblad "Tuinseizoen"was een succes en daarna is er in September nog een artikel verschenen in eenfrans "jardin" weekblad genaamd "Rustica" .

Heerlijk rustig genieten we nu na. En jawel��.

Eindelijk weer wat tijd voor mezelf!!!!20150824 -

Wat ons nu toch overkomt! In enkele weken tijd hebben 4 fotografen onze tuin bezocht.

Sietske de Vries heeft onze foto´s al verkocht aan het tijdschrift ´Tuinseizoen". Dat is voor ons al zeer bijzonder.  In  mei 2016 zal er een artikel van Hof ´t Einde geplaatst worden.  Ondertussen heeft Suzanne Paus uit Duitsland foto´s gemaakt in de maand juni. Afgelopen zaterdag is Ursel Borstell ook uit Duitsland  in de avonduren geweest en op zondag ochtend om 7 uur was een fotografe uit Frankrijk druk in de weer. Haar naam is Brigitte Perdereau. Van haar heb ik al enkele foto´s gezien en ze zijn werkelijk prachtig!  We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig of de dames ook in het buitenland onze tuinfoto´s kunnen plaatsen.

Het is wel vreemd om te ontdekken dat onze uit de hand gelopen hobby zo gewaardeerd word door de medemens! Erg motiverend ook!

We weten niet wat ons overkomt!20150531 -

Wat een raar voorjaar is het toch! Veel te koud!!! Het weer werkt niet mee. de gezaaide eenjarige staan gewoon te verpieteren in de tuin.  En dan de konijnen........daar hebben we er dit jaar zoveel van dat ik overal kuikengaas heb moeten plaatsen om mijn dierbare vaste planten te beschermen. Gelukkig hebben we erg veel papavers. Die hebben van dit alles geen last. Ze groeien lekker door de kou heen en wanneer het warmer word zullen ze in enkele weken tijd weer hun vrolijke aanwezigheid tonen. De orintale papavers staan op klappen en deze week worden warme temperaturen voorspeld dus u snapt het al.........dan kan eindelijk het grote genieten weer beginnen!!!!!!  

Wij zijn er weer klaar voor!20150227 -

Toch zeker 3 jaar had ik nodig om het perfecte tuinplan te bedenken voor de salon tuin.
In mijn hoofd zag ik een " vrolijke bloemen tuin" met natuurlijk veel eenjarige pluk bloemen. Tegelijk wilde ik meer belijning aanbrengen in een toch "natuurlijke" sfeer.
 
Wij zijn alweer enkele maanden geleden begonnen met dat gedeelte.
Nu de coniferen haag weg is, de oude muur klaar is, de rozenboog geplaatst en de taxuspiramides zijn gezet begint het echt wat te worden. Ik ben dolenthousiast.
Wat is het toch fijn om met je passie bezig te kunnen zijn! Ook deze ochtend alweer veel vaste planten op hun nieuwe plaats gezet en  ik zit boordevol energie!
 20150131 -

Wat een winter alweer. Water, water, water. Door de hele tuin heen loop je te soppen over de gazons. Het lijkt erop dat er geen vorst deze kant op komt. Voor de natuur is het beter dat het gaat vriezen zodat de planten niet te vroeg uitlopen. Doordat winter 2014 zo zacht was waren de insecten ( en dan vooral de naaktslakken)  afgelopen zomer in de meerderheid. Dus ik zeg.... laat die winter nu maar komen!!! 20140906 -

En prachtige zomer is weer bijna voorbij. Met volle teugen hebben we kunnen genieten van de steeds weer veranderende borders. Altijd weer zie ik vol verbazing hoe eenzelfde stuk van de tuin zo´n gedaante wisseling kan ondergaan in enkele weken.

Op dit moment is het genieten van een najaars tuin waarin er fantastische groepen met grassen, herfstanemonen, asters en de meest prachtige salvia´s de hoofdrol spelen.

Ik zie dat de kardinaalsmutsen goed beginnen te verkleuren en zo hier en daar vallen de bladeren al.

ja ja ..... het najaar staat weer voor de deur!!!!20140616 -

Het voorjaar zit er bijna op, de buxusbolletjes zijn gesnoeid en de laatst meters haag geknipt.    Een heerlijk gevoel om te zien dat alles zo strak staat. De vaste planten hebben de borders overgenomen dus het onkruid wieden word minder. De tuin heeft meer kleur in juni dan vorige jaren. Dat komt door de hortensia´s. Deze hebben nog nooit zo overdadig gebloeid. De verbena bonariensis ´ijzerhard"weeft zich 1.80 mtr. hoog overal tussen de planten door. Ik ben benieuwd hoe hoog deze in de zomer van 2014 gaat komen. De nieuwe bloementuin ( achter de kapsalon) staat nu op exploderen. SPANNEND!      Ja...........laat maar komen die zomer.....

vanaf nu gaat het grote genieten weer beginnen!   20140410 -

Het weer is echt geweldig dit voorjaar. Ik heb de zonnige uren niet geteld maar ben bang dat we ze bijna opgebruikt hebben. Het zou toch te mooi zijn wanneer dit zo doorgaat! De regen die voorspeld word wil maar niet vallen in Loon op Zand. We zijn gisteren begonnen met beregenen en ik hoor de planten nu groeien.

De knollen die opgepot staan en de gezaaide eenjarige willen zo graag de tuin in. Ze kunnen haast niet wachten op het nieuwe plekje dat ze toegewezen krijgen. Het is ook zo spannend......wat voor buurman zal het zijn? Of misschien wel tussen een groep gezellige, vrolijke vriendinnen! 

Dan zeg ik "jullie moeten nog even geduld hebben.....nog enkele weken!!!"

 20140323 -

Borders doen, gazon opknappen, mesten en bijzaaien, compost hoop legen, Dhalias oppotten, eenjarige zaaien en ondertussen genieten we ten volle van het fantastische voorjaar wat in andere jaren pas in maart begint! De bomen staan al volop in bloei en na die 2 dagen regen afgelopen week hoor ik de planten lachen en groeien. Het is ook nog nooit voor gekomen dat er niets bevroren is. De vlinderstruiken staan al 1 mtr. hoog en fris groen te zijn. De klimrozen maken al knoppen, Alliums branden de grond uit, de tulpen staan te trappelen van verwachting op het eerstvolgende zonne-straaltje. En dan en de Erysimum "Bowles Mauve... nog nooit heb ik deze plant zo mooi gezien in mijn tuin! Ze staat prachtig in de voorjaarszon in volle bloei samen met de witte Helleborus, wat een vreemde situatie is. Moet ik haar niet eens terug gaan knippen? We zien het wel!

 

 We plukken alle dagen van mooi weer en hopen dat we geen sterke terugval krijgen. Vol verwondering en verwachting dus!

 20140130 -

Nog steeds geen winter...Vandaag heb ik fotos gemaakt van een roos "Eden die zich in de maand januari prachtig geopend heeft. Niet te geloven !!! Ook de Erysimum "Bowles Mauve" die vorige winters nog nooit overleeft heeft staat in volle bloei. De bolletjes en narcissen staan al duidelijk boven de grond. Ik reageer altijd meteen daarop . Zou de lente al in aantocht zijn? De tuinkriebels beginnen weer te stromen. Allerlei ideen van plantencombinaties borrelen op en ik wil de 1 jarigen gaan zaaien. Ik zeg tegen mezelf ...geniet nu nog even van "de winter".
Wat een winter!Hof ´t Einde, Tiny en Beppie van Esch

Bergstraat 66
5175 AB Loon op Zand
0031 (0)416-365455
06-39804243
beppievanesch@gmail.com

Tuingroepen op afspraak
v.a. 10 personen van harte welkom!
Entree € 5.00 p.p. incl.
consumptie & lekkers & rondleiding

Ik maak graag enkele uurtjes voor u vrij!

Open tuindagen
Steeds van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

voorjaarsdag 24 mei 2021
Zomerweekend 3 & 4 Juli 2021
Nazomerweekend 21 & 22 aug. 2021

Hof ´t einde | Loon op Zand     Contact:beppievanesch@gmail.com - Loon op Zand